Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op 

Tel nr: 010-4259033 

 Email: info@mathenesserapotheek.nl

Menstruatie is het maandelijks bloedverlies bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. De eerste menstruatie begint tussen het tiende en zestiende jaar, en de laatste menstruatie vindt ongeveer rond het 51e levensjaar plaats. Gemiddeld 500 keer heeft een vrouw een eisprong, die meestal overbodig blijkt te zijn. 12 tot 14 dagen daarna verliest de baarmoeder haar bekleding (baarmoederslijmvlies) en scheidt dit uit met het onbevruchte eitje. Vrouwen die de pil slikken, hebben geen eisprong waardoor zwangerschap wordt voorkomen. Toch maken ook zij elke maand een "schijnmenstruatie" door. Bij de menstruatie wordt het slijmvlies van de baarmoeder afgestoten. Hoewel het een heel natuurlijk en zinvol verschijnsel is, wordt het door veel vrouwen als vies beschouwd. Veel vrouwen - en mannen - willen ook geen seks tijdens de menstruatie. Menstrueren brengt nogal wat teweeg in je lichaam.

Je verliest een halve deciliter bloed, en je lichaamstemperatuur daalt een halve graad. Deze temperatuurschommelingen worden ook wel gebruikt om vast te stellen of een vrouw vruchtbaar is, wat niet erg betrouwbaar is als anticonceptiemethode. Zeer veel vrouwen hebben te kampen met menstruatiestoornissen. Het bekendst is de buikpijn, die kan uitstralen naar rug en benen. Dat komt doordat de baarmoeder plaatselijk zo hard samentrekt dat er een zuurstoftekort optreedt. Dat kan veel pijn veroorzaken.

De oorzaak kan ook liggen in een vleesboom, de nasleep van een eileiderontsteking, een aangeboren afwijking aan de baarmoeder, of door het spiraaltje. Menstruatieklachten zijn een scherpe of doffe pijn in onderbuik en -rug, hoofdpijn, transpireren en diarree. In ernstige gevallen gaat dit gepaard met braken en flauwvallen. Behalve pijn, kunnen zich ook zeer zware bloedingen voordoen. Deze bloedingen (menorragie) kunnen zo hevig zijn dat ze het normale leven ontwrichten.

Zeer pijnlijk is endometriose. Dit komt heel veel voor. Daarbij komen stukjes baarmoederslijmvlies op abnormale plaatsen terecht, zoals op de eileider, eierstokken en elders in de buurt. Dit slijmvlies zwelt ook periodiek op en gaat bloeden, net als het slijmvlies in de baarmoeder. Ernstige menstruatieklachten kunnen worden veroorzaakt door fibromen, poliepen, bekkenontsteking, endometriose, verminderde functie van de schildklier(zie schildklierproblemen), bloedstollingsaandoeningen, stress of een spiraaltje.