Diarree is een natuurlijke reactie van het lichaam om schadelijke stoffen snel uit het darm-kanaal te verwijderen. Bij diarree verliest u veel vocht, zouten en mineralen, en neemt het lichaam geneesmiddelen minder goed op. Daardoor vermindert bijvoorbeeld de betrouwbaarheid van de anticonceptiepil. De diarree kan eenmalig zijn of meermalen terugkomen. Wanneer de klachten langer dan twee weken aanhouden wordt de diarree chronisch genoemd.
Wat zijn de symptomen en klachten?
Bij diarree is uw ontlasting veel dunner dan normaal. Het lichaam neemt minder water op uit de darmen en daardoor zit er meer water in de ontlasting. Bovendien merkt u dat u vaker dan normaal naar de wc moet.
Mogelijke oorzaken:
Een virus- of bacterie- infectie, opgedaan via bijvoorbeeld bedorven voedsel of verontreinigd drinkwater, kan van het ene op het andere moment diarree veroorzaken (acute diarree). Deze diarree gaat meestal binnen 7 tot 14 dagen vanzelf weer over. Ook geneesmiddelen zoals penicilline, en verkeerd eten kunnen kortdurend diarree veroorzaken. Als de diarree langer duurt dan 2 tot 3 weken is er sprake van een chronische diarree. Deze kan voorkomen bij sommige darmziekten, bijvoorbeeld de ziekte van Crohn.
Raadpleeg uw huisarts in een van de volgende gevallen:
- uw diarree duurt langer dan 2 tot 3 weken;
- uw diarree gaat gepaard met bloed- en slijmverlies
- of koorts en duurt langer dan 3 dagen;
- er zit bloed en/of slijm in uw ontlasting;
- u heeft koorts en/of moet hevig braken;
- het betreft een kind van jonger dan twee
- jaar(raadpleeg uw arts dan binnen een dag);
- u bent ouder dan zeventig (raadpleeg uw arts dan na een dag).
Wat kan ik er zelf aan doen?
Voorkom eventuele (her)besmetting door voor een goede hygiëne te zorgen. In bepaalde landen kunt u beter drinkwater kopen of het kraanwater koken voor consumptie. Voorkom uitdroging door veel te drinken, bijvoorbeeld water, thee of bouillon. Speciale dieetmaatregelen zijn niet nodig, maar licht verteerbaar voedsel is aan te raden. Vermijd eten met een laxerende werking, zoals melkproducten, sinaasappelen, ontbijtkoek of voedsel of drank met veel suikers (siropen, appelsap).