Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op 

Tel nr: 010-4259033 

 Email: info@mathenesserapotheek.nl

Hoest is een reactie van het lichaam om vreemde stoffen en irriterend slijm uit de luchtpijp en de bovenste luchtwegen te verwijderen. De slijmvliezen van de luchtwegen zijn erg gevoelig. Er wordt slijm geproduceerd door prikkeling van de luchtwegen door infectie, stof of roken. Dit slijm raak je kwijt door het op te hoesten. Hoest is een veel voorkomende klacht. Het is een krachtige, krampachtige vorm van uitademen na een diepe inademing.

Symptomen van hoest:

Er bestaan verschillende soorten hoest. Van vastzittende hoest tot kriebelhoest en van een bedeesd kuchen tot een hevige rochelhoest. Klachten die vaak samengaan met hoesten zijn:

  • Slijm in de keel (eventueel vastzittend slijm). 
  • Kriebel in de keel.
  • Pijn in de keel.
  • Een droge keel.

Oorzaak van hoest:

Verkoudheid:

Dit is de meest voorkomende oorzaak van hoesten. Naast hoesten heb je dan ook last van een loopneus en keelpijn. Griep: naast hoesten heb je hierbij ook last van verkoudheidsklachten, hoofdpijn, hoge koorts en spier- en gewrichtspijn. Keelontsteking: hierbij heb je naast hoesten last van hevige keelpijn. Een keelontsteking ontstaat vaak uit een flinke verkoudheid. 

Strottenhoofdinfectie:

Hierbij heb je pijn bij het slikken en spreken. Het is een uitbreiding van een verkoudheid of een keelontsteking naar het strottenhoofd. Longontsteking: hierbij heb je naast hoesten ook last van een versnelde, oppervlakkige en pijnlijke ademhaling. Kinkhoest: hierbij heb je hevige lange hoestbuien, je kunt er erg benauwd van worden. Ook overgeven is een symptoom van kinkhoest.

Kroep:

Dit is een aandoening die alleen bij kinderen voorkomt, het is een strottenhoofdinfectie die gepaard gaat met hoest, heesheid en een luidruchtige, moeizame ademhaling.
 

Bronchitis:

Een aandoening waarbij de wand van de bronchiën (je lagere luchtwegen) ontstoken is. Het kan volgen op een verkoudheid of na griep. Je merkt het doordat je luchtwegen meer slijm gaan produceren.
 

Astma:

Wanneer je astma hebt, heb je in aanvallen last van benauwdheid, piepende ademhaling en hoesten.

COPD:

Als je COPD hebt ben je snel benauwd, en hoest je veel. Ook heb je een piepende ademhaling bij inspanning. Je hebt een chronische hoest wanneer je hoest langer dan twee weken aanhoudt of wanneer de hoest vaak terugkomt. Dit is een reden om langs de huisarts te gaan.