Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op 

Tel nr: 010-4259033 

 Email: info@mathenesserapotheek.nl

Insecten steken of bijten om twee redenen. Muggen en dazen voeden zich met het bloed dat ze opzuigen. Wespen, bijen en hommels steken om zich te verdedigen. Ook teken bijten zich vast in de huid en zuigen bloed op. Ze zien er op het eerste gezicht uit als een insect, maar zijn het niet. Teken behoren tot de spinachtigen.

Insectensteken:

Wanneer bijen mensen steken, blijft de angel met een weerhaakje in de huid hangen. In de angel zit een gifblaas.
Daarom moet de angel snel en zorgvuldig worden verwijderd. Wespen en hommels laten hun angel niet achter als ze steken. Ook insecten die steken om bloed op te zuigen, verliezen hun zuigbuis niet. 
Het verhaal dat insecten zouden worden aangetrokken door mensen met 'zoet bloed' berust op een misverstand. Sommige mensen worden inderdaad vaker gestoken dan anderen. Dat heeft echter niets met het bloed te maken, maar wordt veroorzaakt door de geur van de huid. Deze is bij elke mens anders. De ene huidgeur is 'aantrekkelijker' voor insecten dan de andere.

Klachten en symptomen:

Na een insectenbeet kunnen plaatselijke en algemene klachten optreden. Bij een plaatselijke reactie wordt de huid pijnlijk, rood en gezwollen. Vaak gaat de huid na verloop van tijd jeuken. Normaal gesproken verdwijnt deze reactie na enkele dagen weer.

Een algehele (allergische) reactie wordt gekenmerkt door een gevoel van zwakte, duizeligheid en misselijkheid. Dit kan gepaard gaan met braken. Zo'n allergische reactie kan in sommige gevallen levensbedreigend zijn.

Insectensteken in het mond en keelgebied kunnen ook gevaarlijk zijn. De zwelling kan de vrije luchttoevoer naar de longen belemmeren.

Wanneer moet je een arts raadplegen:

Als je na een insectenbeet koorts of jeuk over het hele lichaam krijgt is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.

Raadpleeg in de volgende situaties met de grootst mogelijke spoed een arts:

  • bij een algehele allergische reactie (anafylactische shock);  
  • bij een zwelling in het mond en keelgebied;
  • bij een plotseling optredende benauwdheid.

Voorkomen van insectenbeten:

Insecten houd je op afstand door het dragen van witte kleding, door rook (van een kaars of wierook) of door het insmeren van de huid met een insectenwerend middel dat DEET bevat. Eventueel kun je ook beddengoed met een insectenwerend middel besprenkelen.

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om een insectensteek of -beet te voorkomen:

Vermijd geparfumeerde cosmetica. Deze trekken insecten aan. Sla nooit naar insecten om ze te verjagen. Hierdoor zullen ze zich juist gaan verdedigen. Draag goedsluitende kleding, zodat de insecten geen kan krijgen om in mouwen of broekspijpen te kruipen. Ga in het donker niet dicht bij een lichtbron zitten. Insecten worden door licht aangetrokken.

Wat kun je er zelf aan doen:

Als je gestoken bent door een bij, kun je de angel verwijderen door deze er met je vingernagel uit te wippen. Dit doe je door tegen de steekrichting in te drukken. Ook kun je de angel snel met de vingernagel wegkrabben. Let erop dat je hierbij de gifblaas niet plat drukt. Het gebruik van een pincet is af te raden. Dan bestaat de kans dat het gifzakje leeg wordt geknepen. Om een zwelling te voorkomen kun je de plek waar je gestoken bent, korte tijd inwrijven met wat azijn, citroensap of verdunde(!) ammonia. Forse zwellingen kun je het beste koelen met een ijskoude doek, eventueel gedrenkt in water met een scheut azijn.

Geneesmiddelen:

Pijn en jeuk kunnen worden verzacht met een lidocaïne- en/of mentholbevattende crème of gel. Ook Nestosylcrème
en de After-Bitepen zijn hiervoor handige middelen. De After-Bitepen bevat ammoniak. Gebruik deze dus niet
als je daar overgevoelig voor bent. Jeukstillende middelen, zoals Azaron, kunnen ook een overgevoeligheidsreactie veroorzaken.Om die reden is het gebruik minder raadzaam.

Let op! Bij alle genoemde middelen dient te worden voorkomen dat kinderen deze in de ogen of mond krijgen. Wanneer de middelen enige tijd zijn ingetrokken, kan het likken over de ingesmeerde plaatsen geen kwaad. Kinderen jonger dan twee jaar mogen geen producten met menthol gebruiken. Menthol kan bij jonge kinderen
ernstige benauwdheid veroorzaken.

Tekenbeten:

Teken zijn kleine spinachtige beestjes van één tot drie millimeter groot. Teken kruipen; ze kunnen niet springen of vliegen. Ze leven vooral in struiken en hoog gras. Vaak wordt gedacht dat teken alleen in natuurgebieden voorkomen. Dat is een misverstand. Ze leven ook in parken en tuinen. Teken kruipen op passerende mensen of dieren en bijten zich vast in de huid. Door het opzuigen van bloed zwelt de teek op tot een bruinzwart bolletje van ongeveer één centimeter. Na enkele dagen laat de teek vanzelf los.

Klachten en symptomen:

Steeds meer teken zijn besmet met ziekteverwekkers. Wanneer een teek de inhoud van zijn speciale speekselklier
in het wondje leegt, kan hij ziektes overbrengen. De ziekte van Lyme is één van de ziektes die door teken worden overgedragen.

Wanneer moet je een arts raadplegen:

Wanneer de huid rond de tekenbeet na enige tijd toch een rode kleur krijgt, moet je een arts raadplegen. Ook als na enkele weken of maanden griepachtige verschijnselen of gewrichtspijnen optreden, dien je de tekenbeet aan een arts te melden.

Voorkomen van teken:

Om te voorkomen dat een teek op je kruipt en zich vastbijt in jouw huid, is het verstandig om niet van wandelpaden af te wijken. Bij wandelingen door hoog gras of struiken kun je het beste kleding met lange mouwen en broekspijpen dragen, zodat armen en benen bedekt zijn. Controleer de huid, na een verblijf in de natuur, op de
aanwezigheid van teken.

Wat kun je er zelf aan doen:

Om te voorkomen dat een teek zijn speekselklier leegt, moet een teek zo snel mogelijk worden verwijderd. Het liefst binnen zes uur. Wanneer een teek korter dan 24 uur op de huid heeft gezeten en op de juiste wijze is verwijderd, is de kans op besmetting klein. Het verwijderen van een teek gaat het beste met een speciale
tekentang. Een dergelijke tang voorkomt dat bij het verwijderen van de teek de inhoud van zijn speekselklier
wordt leeggespoten of dat het kopje van de romp wordt getrokken. Smeer geen middeltjes (bijvoorbeeld alcohol) op de teek om hem te verdoven of te doden. Juist dan zal hij de inhoud van zijn speekselklier in de wond spuiten.