Hoe gebruik je de pil?
De pil moet dagelijks worden ingenomen, bij voorkeur op hetzelfde tijdstip. De gebruikelijke pil wordt 21 dagen ingenomen en kent een zogenaamde stopweek waar de pil niet in wordt genomen. Er zijn tegenwoordig varianten van de pil die de hele menstruatiecyclus (28 dagen) moet worden geslikt. De laatste pillen van de reeks bevatten dan geen hormonen maar dienen als placebo om te helpen bij het dagelijks slikken van de pil.
Hoe betrouwbaar is de pil?
De pil is één de veiligste vormen van anticonceptie. Bij correct gebruik van de pil is de kans om zwanger te worden kleiner dan één procent. De betrouwbaarheid van de pil wordt lager als je één of meerder keren vergeet de pil te slikken. Diarree en overgeven binnen enkele uren na het innemen van de pil kan ervoor zorgen dat de pil nog niet volledig is opgenomen en dus niet werkt. Lees hier meer over wat je moet doen als je de pil vergeten bent.
Wat zijn de bijwerkingen van de pil?
De pil werkt op basis van hormonen.
Wat zijn de bijwerkingen van hormonen in anticonceptiemiddelen?
Als je begint met de pil of andere hormoonhoudende anticonceptiemiddelen kan het zijn dat je in het begin wat bijwerkingen ervaart. Het kan zijn dat je hoofdpijn krijgt en misselijk wordt. Ook pijnlijke
borsten en acne kunnen voorkomen. Over het algemeen moet je je lichaam drie maanden de tijd geven om aan de nieuwe situatie te wennen. Als je klachten te erg zijn of na drie maanden niet verdwijnen,
moet je naar de dokter. Het kan helpen om een ander soort pil of anticonceptiemiddel te gaan gebruiken, vanwege een andere hormoonsamenstelling. De bijwerkingen van de morning after pil zijn eigenlijk dezelfde als die je van de pil kunt krijgen. Alleen komen ze vaker voor en zijn ze erger. Dit komt omdat je bij de moring after pil ineens een hoge dosis hormonen krijgt. Naast deze bijwerkingen kun je ook vaginaal bloedverlies hebben buiten je menstruatie of stopweek van de pil om. De belangrijkste bijwerkingen van anticonceptiemiddelen die werken op basis van progestageen is tussentijds bloedverlies. Vooral spotting (wat druppels bloed verliezen) komt veel voor. Het kan zijn dat je bloeding na verloop van tijd helemaal wegblijft wanneer, je de prikpil, het implantatiestaafje of het hormoonspiraaltje gebruikt.