Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op 

Tel nr: 010-4259033 

 Email: info@mathenesserapotheek.nl

Bij koorts ontstaat een verhoging van de lichaamstemperatuur; je hele lichaam wordt warmer dan de normale 37 °C. Pas bij 38°C graden is er sprake van koorts. Als je koorts hebt voel je je meestal ziekig en bij hoge koorts kan je ook last hebben van koude rillingen. Koorts is een zinvolle reactie van je lichaam op een infectie. De koortsreactie helpt om de infectie te bestrijden.

Oorzaken van koorts:

Je krijgt koorts als er een infectie in je lichaam is ontstaan. De infectie ontstaat doordat een bacterie of virus, zoals bij griep, je lichaam is binnengedrongen. Contact met bepaalde stoffen, zoals sommige geneesmiddelen of chemische stoffen kunnen ook koorts veroorzaken.

Griep:

Koorts kan ook een symptoom zijn van griep. Dit is een ziekte waarbij het slijmvlies in je luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak plotseling met koude rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn. Kenmerkend is de koorts, die kan binnen 12 uur oplopen tot 39 °C of hoger. De koorts duurt vaak 3 tot 5 dagen. Klachten als keelpijn en een droge hoest kunnen ook optreden.

Temperatuur opnemen:

Je kan de koorts op de volgende plaatsen opnemen met een thermometer: onder je tong, in je oor, onder je oksel en in je anus.

Plaats thermometer
(van minst naar meest betrouwbaar)

Hoe lang moet je wachten?

Hoeveel °C moet je erbij optellen?

Onder je oksel

10 minuten

0,5

Onder je tong

5 minuten

0,3

In je oor
(speciale oorthermometer)

3 minuten

0

In je anus

3 minuten

0

 

Het opnemen van de temperatuur via de anus en het oor zijn de beste en meest betrouwbare manieren. Tegenwoordig zijn er heel handige thermometers te koop die via het oor een betrouwbare uitslag geven.