Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op 

Tel nr: 010-4259033 

 Email: info@mathenesserapotheek.nl

Hoofdroos is onschuldig, maar komt wel heel veel voor. Zowat de helft van de mensen heeft er last van, blijvend of tijdelijk. Iedereen wil de schilfers natuurlijk zo snel mogelijk kwijt. Maar wat is de oorzaak? Er zijn heel wat factoren die hoofdroos in de hand werken. Die uitschakelen is een eerste stap om van hoofdroos af te raken.

Waaraan is hoofdroos te wijten?

Hoofdroos ontstaat als de cellen van de hoofdhuid zich te snel vernieuwen. Omdat ze niet tijdig geëlimineerd
kunnen worden, stapelen ze zich op en vormen er zichschilfers of hoofdroos. Men spreekt van droge of vette
schilfers, afhankelijk van de grootte en de consistentie ervan. Er zijn veel en ook heel uiteenlopende oorzaken.

1) Een te droge hoofdhuid. Het gebruik van agressieve en bijtende shampoos werkt uitdroging van de hoofdhuid in de hand. Dat bevordert het ontstaan van hoofdroos. Ook andere haarproducten zoals bepaalde producten voor kleuren, watergolf of ontkrullen kunnen agressief zijn. Ook het gebruik van een te hete haardroger droogt de hoofdhuid uit. De winter is een periode waarin hoofdroos makkelijker de kop op steekt door de combinatie van kou en de verwarming binnenshuis. En ook de luchtvervuiling speelt een bevorderende rol…

2) Letsels door veelvuldig brushen, agressieve kapsels (paardenstaart of knellende knot) of te hevig borstelen.
Maar ook het dragen van een pet, muts of hoed.

3) De voeding speelt een belangrijke rol.Alcohol (belast de lever) en een te vette voeding bevorderen hoofdroos.

4) Stress, vermoeidheid en overspanning werken zoals bekend de vorming van hoofdroos in de hand.

5) Schimmel, en wel dermitatis seborrhoeica van de hoofdhuid. Deze aandoening is het gevolg van een woekerende huidschimmel (Malassezia furfur of Pityrosporum Ovale).

6) Psoriasis is een huidziekte die ook de hoofdhuid kan aantasten en rechtstreeks kan leiden tot de vorming van dikke en grote schilfers. 

Hoofdroos wordt behandeld door de oorzaken en de bevorderende factoren uit te schakelen. Shampoos tegen hoofdroos kunnen de situatie verbeteren. Gebruik ze wel niet te vaak, want ze kunnen ook omgekeerd werken en de irritatie van de hoofdhuid nog verergeren. Daarom zijn lotions die in de hoofdhuid gemasseerd moeten worden vaak beter. Praat er eerst over met uw arts. Die zal u de meest geschikte behandeling voorschrijven.