Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op 

Tel nr: 010-4259033 

 Email: info@mathenesserapotheek.nl

Acne is een langdurige huidaandoening die gepaard gaat met puistjes, zwarte pukkels (mee-eters) en soms ontstekingen.

Klachten en symptomen:

Acne komt meestal voor op het gezicht, de rug, de schouders en de borst. Het treedt vaak in de puberteit op.

Oorzaken:

Achter elke porie in de huid zit een talgkliertje. Wanneer deze talgkliertjes te veel talg (een vette stof) produceren, raken de poriën in de huid verstopt en ontstaan puistjes. Cosmetica en sommige geneesmiddelen kunnen acne verergeren. Tijdens spanningen en vlak voor de menstruatie kan een verergering van de klachten optreden. De zwarte puntjes in de puistjes (mee-eters) bevatten geen vuil,
maar zijn opeengehoopte huidcellen. Er bestaat geen verband tussen acne en bepaalde voedingsmiddelen. Chocolade, noten en varkensvlees hebben geen bewezen invloed op het ontstaan van acne. Als u zelf merkt dat de acne verergert door het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen, kunt u deze beter vermijden. 
Druk gesloten puistjes niet uit, want hierdoor neemt de kans op ontstekingen sterk toe. Gebruik geen cosmetica envermijd schurende kleding.

Wanneer moet u een arts raadplegen:

  • Bij ernstige vormen van acne die gepaard gaan met ernstige infecties van de huid  
  • Wanneer er na 3 maanden zelfbehandeling geen verbetering optreed
  • Bij baby’s en kinderen jonger dan 10 jaar
  • Als een volwassen vrouw plotseling ernstige acne krijgt
  • Als de acne gepaard gaat met koorts en gewrichtsklachten
  • Indien er sprake is van pukkels en puistjes zonder mee-eters
  • Als de acne mogelijk wordt veroorzaakt door een voorgeschreven geneesmiddel
  • Als een vrouwelijke cliënt met acne een hormonaal anticonceptivum wil gebruiken.

Hoe zijn jeugdpuistjes te voorkomen:

Het ontstaan van jeugdpuistjes is eigenlijk niet te voorkomen. De verschijnselen kunnen alleen wat in de hand worden gehouden.

Wat kunt u er zelf aan doen:

Ga na of er factoren zijn die de acne kunnen verergeren, bijvoorbeeld bepaalde huidverzorgingsproducten of geneesmiddelen. Was 2 maal daags de huid met lauw water en een Ph neutrale zeep. Verwijder alleen zwarte open mee-eters en rijpe puistjes. Zonlicht kan een gunstige invloed hebben op acne, maar vermijd vochtige warmte.
Gebruik een zelfzorggeneesmiddel tenminste 3 maanden

Geneesmiddelen:

Acne laat zich nauwelijks afdoende behandelen met vrij verkrijgbare geneesmiddelen. Veel van deze middelen zorgen ervoor dat de jeugdpuistjes afschilferen, maar remmen de in ontwikkeling zijnde puistjes niet in hun groei. Benzoylperoxide bevattende producten hebben een bewezen afschilferende werking, maar veroorzaken bij veel
mensen een overgevoeligheidsreactie van de huid. Tevens veroorzaken benzoylperoxide bevattende producten, bij contact met gekleurd textiel, bleekvlekken.

Normaderm van Vichy heeft verzorgingsproducten die zijn afgestemd op de specifieke kenmerken van de jongere huid. De apotheek bereidt zelf ook een aantal producten die werkzaam zijn tegen acne. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij uw Kring-apotheek.

Let op: Van middelen die zwavel bevatten, is bekend dat ze de acne wel doen verdwijnen, maar nieuwe acne treedt
er sneller door op. Lotions die alcohol bevatten kunnen beter alleen op hele kleine plekjes worden gebruikt. De huid wordt er te veel door aangetast.