Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op 

Tel nr: 010-4259033 

 Email: info@mathenesserapotheek.nl

Hooikoorts is een overgevoeligheid of allergische reactie van je lichaam op pollen. Deze zogenaamde pollen zijn het stuifmeel van grassen, bloemen, planten en bomen die in bloei staan. De pollen zweven door de lucht en adem je in.
Als het afweermechanisme van je lichaam in de war is, dan kan het reageren op deze pollen. In je lichaam ontstaat vervolgens een allergische reactie. Hierbij komt de stof histamine vrij. Histamine zorgt voor de kenmerkende
klachten bij hooikoorts.

Voorbeelden van andere allergieën zijn:

  • Glutenallergie.
  • Zonneallergie.

Oorzaak van hooikoorts:

De oorzaak van hooikoorts is dus een allergische reactie op pollen. Dit wordt veroorzaakt doordat je afweersysteem de pollen herkent als een gevaarlijke indringer. Het immuunsysteem gaat vervolgens een antistof maken. Deze antistof bindt zich aan bijzondere cellen in je lichaam. Deze zogenaamde ‘mestcellen’ bevatten stoffen om
indringers onschadelijk te maken. 
Zodra je vervolgens opnieuw in aanraking komt met pollen, worden de pollen opgevangen door antistoffen. De ‘mestcel’ barst open en laat onder andere histamine vrijkomen. Histamine zorgt er onder andere voor dat je bloedvaten zich gaan verwijden. Als je neusslijmvlies geprikkeld wordt, komt veel vocht vrij en krijg je een loopneus. Vervolgens gaat je neusslijmvlies opzwellen en raakt je neus verstopt. Histamine kan zich bovendien hechten aan zenuwuiteinden waardoor je jeuk en niesbuien krijgt.

Hooikoortsseizoen:

Wanneer deze pollen in de lucht zijn, is afhankelijk van het weer. Het weer kan namelijk de bloeiperiode van de grassen, bloemen, planten en bomen beïnvloeden. De meeste bomen, grassen en planten bloeien tussen februari en september. De piek van het hooikoortsseizoen ligt meestal in mei en juni, maar ook in de herfst kun je nog problemen ondervinden. Om duidelijkheid te geven wanneer je last kunt hebben van hooikoorts is er de zogenaamde hooikoortskalender. Ook is wordt er in het hooikoortsseizoen bij het weerbericht vaak een hooikoortsbericht vermeld. Hiermee kun je van te voren op de hoogte gebracht worden als er veel pollen in de lucht zijn.

Symptomen van hooikoorts:

  • Loopneus.
  • Tranende ogen.
  • Niesbuien.
  • Verstopte neus.
  • Benauwdheid.
  • Jeuk.

Je kunt ook last krijgen van klachten als vermoeidheid, lusteloosheid of huiduitslag, maar dit komt minder vaak voor.